Istraživanja fenolnih supstanci, neohlorogenske i hlorogenske kiseline, koje sadrži suva šljiva, pokazuju da ovi antioksidansi efikasno neutrališu slobodne radikale, a posebno sprečavaju oštećenja masti. Pošto su naše ćelijske membrane, ćelije mozga i molekuli kao što je holesteroluglavnom sastavljene od masti, sprečavanje slobodnih radikala da oštete ove masti predstavlja veliku korist po zdravlje.

Suve šljive sadrže i moćni antioksidans beta karoten. Četvrtina šolje suvih šljiva obezbedjuje 17% preporučenih dnevnih doza Vitamina A (u formi beta karotena). Beta karoten čuva kardiovaskularni sistem, ali i sprečava i mutaciju ćelija. Bloriranjem slobodnih radikala preventivno se deluje na pojavu oboljenja kao što su ateroskleroza, bolesti srca izazvane dijabetesom, rak debelog creva, astma, artritisi …

Suve šljive su izvor Kalijuma (četvrtina šolje obezbedjuje 9% preporučenih dnevnih doza). Kalijum štiti kardiovaskularni sistem. Zato nije loše da suve šljive dodate u žitarice koje jedete za doručak, da biste sprečili pojavu viskokog pritiska i ateroskleroze.

Spečavanje opstipacije (zatvora) je najpoznatija uloga suvih šljiva. Na ovaj način se smanjuje rizik raka debelog creva i pojave hemoroida.

Gde mogu da kupim artikle koje proizvodi Plemić Komerc?
Pogledajte ovde